Kalafuny violoncello

Původ a vlastnosti

Přírodní pryskyřice se získávala a stále získává z borovic. Původ pryskyřice poznáte podle barvy. Francouzská a severoamerická čistá pryskyřice má světle žlutou barvu, zatímco německá čistá pryskyřice je spíše hnědá. Čistá přírodní pryskyřice je průhledná, lze ji snadno rozmělnit na prášek a rozpouští se v alkoholu a éterických olejích.

V následné fázi se čistá pryskyřice znovu zahřívá, zatímco se přidává olej a další materiály. Tato tekutina se pak nalije do formy, aby se vytvořil koláč z kalafuny, který hudebníci používají pro své smyčce.

Každý výrobce má svůj vlastní specifický postup výroby kalafuny, který chrání jako přísné tajemství. V důsledku toho se dnes všechny kalafuny liší v kvalitě a nesmírně ovlivňují techniku ​​smyčců a barvu zvuku nástroje. Pro hudebníka je tak důležité pečlivě vybírat kalafunu, která mu pomáhá k co nejideálnějšímu úchopu smyčce při hře na struny.

Jakou kalafunu bych měl použít? 

Vysoce kvalitní kalafuna umožňuje perfektní úklony smyčce bez vrzavých zvuků, zvláště pokud je nanesena pouze tenká vrstva kalafuny. Obecné pravidlo zní:

  • houslisté a violisté používají tvrdší, sušší kalafunu
  • violoncellisté používají středně silnou kalafunu
  • basisté měkčí kalafunu 

Dalším důležitým aspektem pro výběr správné kalafuny je materiál jádra použité struny:

  • na ocelové struny se hraje snadněji, pokud použijete tvrdou, suchou kalafunu
  • pro syntetické, střevo a střevní vinuté struny použijte měkčí kalafunu
 

Nejprodávanější

269
6551269655
Značky
 

Stránka 1 z 1 - 6 položek celkem

Stránka 1 z 1 - 6 položek celkem